19.16.45 Всесвітній день хліба | |
Всесвітній день хліба (World Bread Day) відзначається щорічно 16 жовтня. Свято було засновано у 2006 році з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. Вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу й сільськогосподарську організацію ООН, яка займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва. Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно зі науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води й випікалися на розпеченому камінні. Вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. І вже тоді хліб вважався годувальником і асоціювався з сонцем. І навіть позначався з ним (в ранній писемності) одним символом – кругом з крапкою в центрі. Причому в старовину білий хліб вживали в основному люди з вищого стану, а чорний і сірий (через колір) хліб вважався їжею бідноти. Лише у 20 столітті люди дізнались про користь і поживності житнього та зернового хліба, тому він став користуватися більшою популярністю. Наші бабусі дуже трепетно і з благоговінням ставилися до випічки хліба. Цей процес вважався таїнством і був дійсно складною справою. Перед замісом тесту господиня обов’язково молилася і взагалі підходила до процесувимішування тесту в хорошому настрої, наспівуючи душевні пісні. І весь цей час в будинку було заборонено голосно розмовляти, лаятися і плескати дверима, а перед тим як відправити коровай до печі, над ним робили хрест. Навіть у даний час в християнських храмах парафіян причащають вином і хлібом, молодих зустрічають на порозі будинку батьки з короваєм і сіллю, а відправляючи рідних в далеку дорогу, люблячі людині давали окраєць хліба.Всесвітній день хліба – це і професійне свято працівників даної галузі, і, звичайно ж, данина поваги продукту, коли вшановують і всіх професіоналів, пов’язаних з виробництвом хліба, і сам хліб. Оксана Козаченко | |
|
Всього коментарів: 0 | |